KWALON begint 2019 met de lancering van een blog

KWALON begint 2019 met de lancering van een blog waarin we elke laatste week van de maand op toegankelijke wijze kwalitatief onderzoek en methodologische kwesties die daarbij komen kijken willen delen met een breed publiek; studenten, onderzoekers, maar ook beleidsmakers en mensen in de praktijk.

Iedereen die iets wil schrijven over kwalitatief onderzoek voor onze blog is welkom om dat te doen. Je kunt contact opnemen met Ilse van Liempt (i.c.vanliempt@uu.nl) om van te voren ideeën te bespreken. De blog kan methodologische kwesties bespreken maar kan ook een attentie zijn op een conferentie, een bijeenkomst in het veld van kwalitatief onderzoek, of een recensie van een publicatie. We streven naar korte blogs met een maximum aantal woorden van 800. We vragen in ieder geval 1 foto per blog, maar meer mag ook. Voeg ook altijd een kort cv van jezelf toe (maximaal 50 woorden).

2019 is voor mij persoonlijk zeer voorspoedig begonnen met de toekenning van een Europese subsidie binnen de HERA call over openbare ruimte en culturele integratie. De komende drie jaar zal ik kwalitatief onderzoek gaan verrichten naar het gebruik en de beleving van de openbare ruimte van jonge asielzoekers en vluchtelingen in Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord. Ik zal dit doen in een vergelijkend perspectief met Leipzig, Newcastle en Brussel waar ik samenwerk met criminologen en stadsgeografen. Een KWALON blog over het reilen en zeilen van dit onderzoeksproject zal er zeker komen.

Verder hebben we dit jaar al een ‘line up’ paraat voor de komende KWALON blogs. Marielle Zill zal een blog schrijven over ethische dilemma’s bij het doen van onderzoek op een plek en met mensen die ‘over-researched’ zijn. Abdessamad Bouabid heeft ons een blog beloofd over methodologische uitdagingen tijdens het schrijven van zijn proefschrift De Marokkanenpaniek dat ingaat op de impact van negatieve beeldvorming op Marokkanen.

Jeanine Evers zal in maart over de volgende fase van haar REFI project een KWALON blog schrijven. REFI is een groep software-ontwikkelaars die bezig zijn via een standaard kwalitatieve data analyse software programma’s met elkaar te laten communiceren.

We hopen dit jaar op nog vele mooie andere bijdragen aan ons nieuw gelanceerd KWALON blog en wensen een ieder die dit leest een gezond, gelukkig en voorspoedig nieuw jaar!